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노진초 (라오천추, 老陳醋)
라오천추 또는 노천추는 중국 산시성 지방의 발효 식초로, 중국 4대 유명 식초 중 하나이다. 3,000년 역사를 가지고 있다 전해지며 중국인들은 ‘천하제일초’라고 부르기도 한다. 산미가 일반 식초처럼 강하지 않고 색은 검은색을 띄고 있으며 풍미가 좋다. 간장처럼 만두나 튀김요리 등을 찍어먹거나, 소스 등을 만들때 첨가한다. 비슷한 식재료로 산동지방의 산동식초가 있다.
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Laochencu (Black Vinegar)
Black vinegar is a traditional condiment in Chinese cuisine. According to existing written records, the ancient Chinese laborers used wine as a leavening agent to ferment and brew vinegar. East Asian vinegar originated in China, and there are at least three thousand years of documented history of making vinegar. In ancient China, "vinegar" was called "bitter wine," which also indicates that "vinegar" originated from "wine."
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