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농마국수 (함흥냉면)
함흥냉면(감자농마국수)은 녹말국수 사리에 양념장을 얹어서 비벼 먹거나 찬 국물을 부어 만든 함흥 지역의 향토 음식이다. 메밀국수를 쓰는 평양냉면과 달리, 감자녹말로 만든 국수가 발이 가늘고 질긴 것이 특징이다. 6·25 전쟁과 분단 이후 조선민주주의인민공화국과 대한민국에서 다른 모습으로 분화·발전했다.
[자세히보기]출처 : Wikipedia
Nongma Guksu
In the 1920’s in Hamgyong-do, starch noodles made of potato or sweet potato were a popular dine-out dish. Food historians estimate that ‘Hoeguksu’ (raw fish noodles) - potato starch noodles with sliced flatfish and a spicy sauce made of chili powder and garlic – were made here for the first time during the 1930’s. The people of the Heungnam area ate Hoeguksu regularly, however these days in North Korea, soupy ‘Gamja nongma guksu’ (farmer’s potato noodles), are more popular.