사오싱주 (소흥주)
사오싱주는 중국의 황주 중에서 가장 역사가 오래된 술로서 중국을 대표하는 술 중의 하나로 저장 성 사오싱(소흥) 지방의 찹쌀을 발효시켜, 감호의 물로 만들어진다. 월나라 구천이 오나라를 치러 갈 때 군사들과 마셨던 술이라고 한다. 또한 역사가 깊은 만큼 삼국지나 수호지에도 영웅호걸들이 마시는 술로 묘사되고 있다. 이러한 역사적인 배경으로 인해 이 소흥 지방은 딸을 낳으면 소흥주를 담가 시집갈 때 처음으로 내 놓는다는 풍습이 있다고 한다.
[자세히보기]출처 : Wikipedia
Shaoxing wine
Shaoxing wine is one of the most famous varieties of huangjiu, or traditional Chinese wines, fermented from rice. It originates from the region of Shaoxing, in the Zhejiang province of eastern China. It is widely used as both a beverage and a cooking wine in Chinese cuisine. It is internationally well known and renowned throughout mainland China, as well as in Taiwan and Southeast Asia.
[Learn more]Source : Wikipedia