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전주 비빔밥
조선 왕조를 세운 전주 이씨의 본관이자 전라도의 산과 들, 바다로부터 식재료가 모이는 전주는 예부터 음식이 빼어났다. 전주한정식, 콩나물국밥과 함께 전주의 3대 진미로 꼽히는 전주비빔밥이 탄생하게 된 배경이다. 우주의 근본 원리인 음양오행을 나타내는 다섯 가지 색(청, 적, 황, 백, 흑)이 한 그릇에 담겨 있으니, 전주비빔밥을 먹을 때는 수저를 들기 전 먼저 그 색감부터 즐길 일이다. 달걀노른자를 중심으로 나물과 무채, 볶은 소고기, 붉은 고추장과 흰 쌀밥이 가지런히 얹힌 모양새가 화려하기까지 하다.
[자세히보기]출처 : 한국관광공사
Jeonju Bibimbap
Jeonju Bibimbap, the most popular traditional Korean dish among foreigners, is the best traditional Korean dish in terms of its history, aesthetics, flavour, and nutrition. To make Jeonju Bibimbap, firstly, the rice is cooked with beef broth and bean sprout. Placed over the rice are each handful of fresh ingredients, including bean sprout, gingko nut, pine nut, chestnut, spinach, lettuce, bracken, mushroom, turnip, carrot, seaweed, beef, and others depending on the season.
[Learn more]Source : JEONJU CITY