카포나타
카포나타는 시칠리아 요리의 한 종류인 가지 요리로 시칠리아를 대표한다. 잘라서 튀긴 가지와 감식초로 간을 한 샐러리, 케이퍼 등을 함께 조리하여 만든다. 여러 종류의 카포나타가 있으며 당근, 풋고추, 올리브, 감자 등을 넣기도 한다. 남부의 팔레르모 시에서는 문어를 넣는데 귀족들이 먹었던 음식에는 랍스타나 청어를 넣고 아스파라거스, 새우 등을 함께 조리했다.
[자세히보기]출처 : Wikipedia
Caponata
Caponata is a Sicilian dish consisting of chopped fried eggplant/aubergine and other vegetables, seasoned with olive oil, tomato sauce, celery, olives, and capers, in an agrodolce sauce. Variants may add carrots, bell peppers, potatoes, pine nuts, and raisins. A Palermo version adds octopus, and an aristocratic recipe includes lobster and swordfish garnished with wild asparagus, grated dried tuna roe and shrimp. These are exceptions to the general rule of a sweet and sour cooked vegetable stew or salad.
[Learn more]Source : Wikipedia