펨펙
팔렘방으로의 여행에 ‘펨펙’ 또는 ‘엠펙-엠펙’ 은 절대 빠질 수 없다. 이 요리는 근본적으로 잘게 다진 생선, 다진 마늘, 달걀 및 전분을 함께 넣은 어육완자이다. 이 음식에 사용되는 생선의 종류는 고등어 생선, 코크(cork) 생선, 메기까지 다양하다. 프라이팬에 기름을 두르기 전에 다양한 크기와 모양의 반죽을 만든다. 요리는 ‘cuko’ (추코) 라고 불리는 짙은 갈색빛 소스와 함께 제공된다. 추코는 끓인 물, 종려당, 말린 새우, 잘게자른 새눈 고추 (매우 매운 고추) , 마늘 및 소금으로 만든다.
[자세히보기]출처 : 인도네시아 관광청
Pempek (Fish Cake)
Pempek is the best-known of Palembang's dishes. Its origin is undoubtedly Palembang. However, the history behind the creation of this savoury dish is unclear. Traditional folklore connects it with Chinese influences. Some suggests that pempek probably originated from ancient kelesan, a steamed dish made of the mixture of sago dough with fish flesh, dated as early as Srivijayan era circa 7th century CE. Sago flour might be extracted from the trunk of sago palm or aren palm.
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