똠얌꿍
타이식 새우탕. 똠은 끓이다, 얌은 타이식 샐러드의 일종, 꿍은 새우라는 뜻이다. 즉 '새우 샐러드탕'이라는 뜻이다. 왜 난데없이 '샐러드'라는 말이 들어갔냐면, 얌에 쓰이는 향신료들이 똠얌에도 쓰이기 때문. 똠얌꿍 이외에 현지 사람들은 새우 대신 생선머리가 들어가는 똠얌후어쁠라도 즐겨 먹는다. 그 외에도 닭고기, 생선 등의 다양한 재료를 사용해 원하는 대로 어레인지가 가능하며 그에 따라 이름이 똠얌(재료 이름) 으로 바뀐다.
[자세히보기]출처 : Namuwiki
Tom Yum Kung
The words "tom yam" are derived from two Thai words. Tom refers to the boiling process, while yam refers to a Thai spicy and sour salad. Tom yum is characterised by its distinct hot and sour flavours, with fragrant spices and herbs generously used in the broth. The soup is also made with fresh ingredients such as lemongrass, kaffir lime leaves, galangal, lime juice, fish sauce, and crushed red chili peppers.
[Learn more]Source : Wikipedia