타이메시 (도미밥)
‘도미 밥’은 에히메 현의 대표적인 향토 요리이다. 도미 밥은 에히메현의 중간에 위치한 주요 지방의 ‘호조 도미 밥’과 남쪽에 자리한 난요지방의 ‘우와지마 도미밥’ 두 종류가 있다. 주요나 도요 지방에서는 통째로 구운 신선한 도미를 통 크게 한 마리 전부 넣고 밥을 짓지만, 난요 지방에서는 도미 회를 얹고 특제 양념장과 날달걀, 참깨와 다진 파를 양념으로 버무려서 뜨거운 밥 위에 얹어 먹는다.
[자세히보기]출처 : Matsuyama City
Taimeshi (Sea Bream Rice)
Taimeshi (“sea bream rice”) is one of the representative dishes of Ehime Prefecture. It comes in two different styles—the Hōjō taimeshi, which is from the Chūyo region in central Ehime, and the Uwajima taimeshi of the Nanyo (southern) region of the prefecture. In the central (Chūyo) and eastern (Tōyo) regions, whole grilled sea breams are boldly thrown into and cooked with rice, while in the southern (Nanyo) region, sea bream in sashimi form is placed atop warm steamed rice along with a special sauce mixed together with a raw egg, and condiments like sesame seeds and chopped green onions.
[Learn more]