구루메 라멘 (돈코츠 라멘, 久留米ラーメン)
구루메라면이 탄생한 것은 1937년 시내에서 문을 연 포장마차「난킨센료」가 시초라고 한다. 나가사키 출신인 초대 점주의 고향의 맛인 짬뽕과 당시 요코하마에서 유행하고 있던 시나소바에 힌트를 얻어 고안되었다. 당초 수프는 거의 맑게 제공되었으나, 후에 포장마차 「산큐(三九)」가 수프를 끓이는 중 실수로 센 불에서 오래 조려서 뽀얗게 흐려진 수프 맛을 보았는데 부드럽고 진한 맛이었기에 백탁 수프를 채용해 그것이 그대로 돈코츠라면의 추세가 되어갔다. 구루메라면과 하카타·나가하마 라면의 큰 차이는 수프를 내는 법에 있다. 구루메라면은 솥에서 우려낸 수프에 줄어든 양을 더하면서 계속 끓여내는「요비모도시」라는 방법으로 만들어지지만, 하카타·나가하마 라면은 국통 냄비에 끓인 수프를 매일 소진하는「토리키리」라는 방법으로 만들어진다.
[자세히보기]출처 : Kurume City
Kurume Ramen (Tonkotsu Ramen)
Fukuoka local food, tonkotsu (pork bone broth) ramen originates in Kurume and is characterised by its rich pork bone soup stock.The ramen is said have been created at a city food stall called 'Nankinsenryo' back in 1937. The very first owner of the store was from Nagasaki, and it is thought that he created the recipe by combining elements from Nagasaki's own famous noodle dish, champon, along with Chinese Shina Soba which was taking off in Yokohama at the time. Early versions of the soup were clear in color, until a food stall called 'Sanyku' overboiled the broth on a high heat by mistake. The resulting cloudy broth was mellow and rich in taste, and became the base for tonkotsu broth as we know it today.
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