마산아구찜거리
1960년대 초 마산시내 중심가 오동동에서 갯장어식당을 하던 일명 혹부리할머니가 어부들이 잡아온 아귀에 된장, 고추장, 콩나물, 미나리, 파 등을 섞어 쪄서 만든 음식이 맵고 화끈, 쫄깃하면서 담백한 맛이 일품이라 마산항 어부들을 중심으로 한 서민들에게 널리 알려지게 되었다. 지금은 자연발생적으로 오동동 일대 약 20개 아구찜 음식거리가 형성되었다.
[자세히보기]출처 : 창원시
Masan Agujjim Street
Masan, located on the southern coast of Gyeongsangnam-do, is famous for agu jjim (steamed monkfish). The dish is both spicy and refreshing, pairing the sweet and mild monkfish with strong and spicy broth. Monkfish is known to be full of vitamin A, making it good for the skin, and low in fat. The vegetables mixed into the broth contain vitamin C, making this spicy dish a very nutritious meal.