찜쭘
태국의 전통식 전골. 다양한 향채와 고기 등을 토기에 담아 끓여가면서 먹는 음식. 찜쭘은 거의 대부분 밝은 황토색 토기인 머딘에 담겨 나온다. 지역 마다 약간씩의 차이가 있으며, 태국 음식이나 주변국에서도 비슷한 형태의 음식을 갖고 있다. 찜쭘의 기원 지역은 태국의 동북부 이싼으로, 여기서는 찜쭘 외에도 째우헌이라는 지역색을 띄는 찜쭘 또한 따로 존재한다. 일반적인 다른 아시아 지역의 전골의 느낌과 비슷하지만 더 시원한 맛과 특유의 풀내음을 갖고 있다.
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Chim Chum
Chim chum is a Southeast Asian street food, popular especially in Thailand. It is traditionally made with chicken or pork and fresh herbs such as galangal, sweet basil, lemongrass and kaffir lime leaves, cooked in a small clay pot on a charcoal stove. It is often served with nam chim. The name is derived from the words for dipping and dropping, the customary way of eating the dish.
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