난부 센베이 (南部せんべい)
밀가루와 물로 반죽을 만들고 참깨와 땅콩에 담근 후 구운 센베이의 일종이다. 아오모리 현과 이와테 현은 주요 생산 및 소비 지역이며 같은 지역에서 유명하다. 난부 센베는 쵸케이 천황이 북부와 남부 법원의 시대에 북부와 남부 지역을 방문했다가 배가 고팠을 때 가신이 가부토에서 구워 선물했을 때 유래했다고 한다. 하치노헤 남부 일족이 영주의 가문이었던 구 하치노헤 번 지역에서 전해지는 구운 전병다.
[Learn more]Source : eats.jp
Nanbu Senbei
The Nanbu Senbei is a type of cracker like staple food that has widely been enjoyed for a long time in the Hachinohe Area and in the Northern Iwate Area. Starting from a dough made from the three simple ingredients of wheat flour, water, and salt, it is then grilled in small round cast iron molds until crisp and light. Simple but satisfying, the flavor of the Nanbu Senbei has a wide berth of depth and range. It is the signature component in the most famous dish of the Hachinohe Area, Hachinohe Senbei Soup. The soup is made by stewing a variety of vegetables and either chicken or fish together, and then as a final touch breaking Nanbu Senbei up and adding them to the pot. Although the Nanbu Senbei used for Senbei Soup are usually plain, Nanbu Senbei are regularly made with a variety of toppings including peanuts, sesame seeds, and etc.
[Learn more]Source : VISIT HACHINOH