모모
모모는 티베트와 네팔을 비롯해 티베트인 디아스포라나 네와르족 상인의 영향을 받은 북동인도(시킴 주, 아삼 주, 다르질링)와 부탄 등에서 먹는 만두와 비슷한 음식이다. 네팔의 국민 음식 가운데 하나로 여겨진다. 피는 밀가루 반죽을 얇게 밀어 만들고, 소는 다진 쇠고기나 닭고기 등에 고수, 마늘, 생강, 셀러리, 양파, 파 등 향신채, 양배추 등 채소, 가람 마살라, 고춧가루, 쿠민가루, 화자오가루, 후추 등 향신료, 소금, 간장, 식용유, 물 등을 넣어 만든다.
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Momo
Momos are a type of steamed filled dumpling in Tibetan and Nepali cuisine that is also popular in neighbouring Bhutan and India. Momos are usually served with a sauce known as achar influenced by the spices and herbs used within many South Asian cuisines. It can also be cooked as soup versions known as jhol momo where the broth is made from achar using a mixture of tomatoes, sesame seeds, chillies, cumin and coriander or mokthuk from boiling pork/buffalo bones mixed with various herbs and vegetables.
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