엠파나다
스페인 북부 지방에서 유래된 음식이며 초기에는 크고 네모난 파이에 가까운 생김새였다. 그러다 이를 작게 줄인 엠파나디야가 만들어져 크게 유행했으며, 스페인이 중남미를 식민지로 정복하면서 이후 다른 스페인 요리들과 함께 중남미에도 전파되었고 스페인의 옛 식민지이던 아르헨티나, 페루, 콜롬비아, 에콰도르, 베네수엘라, 과테말라, 칠레, 파나마, 파라과이 등 중남미 국가 사람들이 군것질 간식이나 후식으로 흔히 즐겨 먹는 음식이 되었으며 가난한 서민들이 흔히 먹는 주식이기도 하다.
[자세히보기]출처 : 나무위키
Empanada
An empanada is a type of baked or fried turnover consisting of pastry and filling, common in Southern European, Latin American, Indonesian and Filipino cultures. The name comes from the Spanish verb empanar, and translates as "enbreaded", that is, wrapped or coated in bread. They are made by folding dough over a filling, which may consist of meat, cheese, corn, or other ingredients, and then cooking the resulting turnover, either by baking or frying.
[Learn more]Source : Wikipedia