허르헉
본래는 몽골의 유목민들이 아주 귀한 손님이 왔을 때 혹은 집안에 경사가 나거나 가족들 생일이나 명절 때에 먹던 전통 요리였는데, 지금은 세상이 변하고 몽골에 오는 외지 관광객들이 늘면서 몽골에 여행 가는 외국 사람이라면 누구든지 한 번쯤 먹는 음식이 됐다. 주재료는 양과 염소인데 고기 부위의 지방을 빼고 먹기 좋게 썰어놓은 다음 커다란 솥이나 냄비에 염소고기나 양고기, 소금 등을 달궈진 돌과 함께 넣는다. 때에 따라 피순대나 당근, 감자, 양파 등 채소를 넣기도 한다.
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Khorkhog
To make khorkhog, Mongolians take lamb (goat meat can be substituted) and cut it into pieces of an appropriate size while leaving the bones attached. The cook then places ten to twenty fist-sized stones over a fire. When the stones are hot enough, the rocks and the meat are placed in the chosen cooking container. Metal milk jugs are a traditional and typical choice, although any container sturdy enough to hold the hot rocks will suffice.
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