완코 소바
이와테의 산골은 여름에도 날씨가 쌀쌀해서 농부들은 쌀 같은 좋은 곡식을 키울 수는 없었지만 잡곡이나 메밀만은 풍부하게 얻을 수 있었다. 그러한 환경에서 이와테의 조상은 메밀을 써서 손님을 대접하는 요리를 생각해 내었다. “완코”라는 이름은 이와테현의 방언으로 작은 목제의 그릇을 말한다. 면을 조금씩 담고 먹는 것을 반복하는 방법이 현재 완코소바의 기원이라고 생각된다.
[자세히보기]출처 : wankosoba-azumaya.co.jp
Wanko Soba
The climate of this area was so bad -with high mountains, much different from that of the South-west Japan, that farmers could not grow good grains. Instead of eating cereal grains they had to live on barnyard grasses or noodles. In those dire living conditions our ancestors tried to think of ways to cook and make delicious dishes by using a "poor kind of noodle". Because of the poverty they would keep telling the people how they could make good soup, how to beat the noodles well and how to make good side dishes.
[Learn more]Source : wankosoba-azumaya.co.jp