돼지국밥
돼지의 뼈와 살코기를 푹 삶아 우려낸 국물에 삶아진 살코기를 썰어 고명으로 넣고 밥을 말아 먹는 음식. 경상도에서 별다른 수식어 없이 국밥이라 하면 이것을 생각하는 경우가 많다. 밀양과 부산의 대표 음식이며, 돼지국밥으로 마케팅 경쟁을 하고 있다. 100년 넘은 돼지국밥집이 있을 정도로 원조는 밀양이라는 의견과, 돼지국밥이 흔히 알려진 형태가 정립되고 대중적으로 인지도를 얻게 된 곳이 부산이므로 부산의 향토음식이라는 의견이 맞선다.
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Dwaeji gukbap
Dwaeji gukbap is a South Korean soup especially popular in Busan made with pork, soy sauce, miso, rice wine, sesame oil, and bone broth. The name literally translates to "pork, soup, rice". It is served with various side dishes like rice, salted shrimp, onion, noodle, kimchi, garlic, and green peppers, which all can be added to the soup. It originated during the Korean War in the 1950s as poverty food.
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