잘츠부르크 노케를
잘츠부르거 노케를은 전형적인 단 맛의 수플레로 오스트리아 잘츠부르크의 대표 디저트이다. 계란 노른자, 밀가루, 설탕, 소금, 바닐라, 우유를 섞어 만든 얇은 반죽에 단단히 거품 낸 계란 흰자를 넣고 오븐에 굽는 간식이다. 잘츠부르거 노케를은 언제나 신선하게 만들어지고 슈가파우더를 뿌려 따뜻하게 내놓는다. 17세기 잘츠부르크의 대주교였던 볼프 디트리히 폰 라이테나우가 사랑했던 한 여인이 처음 만들었다고 전해진다. 잘츠부르거 노케를은 잘츠부르크를 둘러싸고 있는 논베르크, 묀히스베르크, 가히스베르크 산을 나타내는 모양이며 위에 뿌려지는 슈가파우더는 언덕에 내린 눈을 표현한 것이다.
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Salzburger Nockerl
Although presumably derived from French soufflé dishes, Salzburger Nockerl, like Kaiserschmarrn or Apple strudel, has become an icon of Austrian cuisine. Legend has it that the dish was invented by Salome Alt (1568–1633), the concubine of Prince-Archbishop Wolf Dietrich Raitenau in the early 17th century. In any case, the golden dumplings represent Salzburg's Baroque atmosphere left by the territorial prince, whose life of dissipation came to an end when his archbishopric was challenged by the Bavarian neighbours. They are supposed to represent the hillsides surrounding the city centre: Gaisberg, Mönchsberg and Kapuzinerberg. The dusting of powdered sugar resembles the snow-covered peaks.
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