풍천장어
지역 주민들은 주진천을 풍천강이라고 부른다. 바다 쪽 갯벌이 간척되기 전, 바닷물은 지금보다 훨씬 내륙 안쪽으로 들어왔다. 실뱀장어는 민물에서 7~9년 이상 성장하다가 산란을 위해 태평양 깊은 곳으로 회유하기 전 바닷물과 민물이 합해지는 지역에 머문다. 그렇게 바다와 민물이 만나는 풍천강에서 장어가 많이 잡혔고, 그래서 '풍천장어'이라는 이름이 붙었다. 인천강에 하루 2번 바닷물이 들어오는데 자연산 장어가 바닷물과 바람을 함께 몰고 들어온다고 해서 '바람風' 자와 '내川'자를 써서 풍천장어라고 불렀다는 설명도 있다.
[자세히보기]출처 : Wikipedia
Pungcheon Eel
The Incheon River area where seawater meets freshwater near Seonun Mountain is called Pungcheon. Grass eels swim to the upstream freshwater and grow there for more than 7–9 years. They stay in the water where seawater meets freshwater before returning to the deep Pacific Ocean to lay eggs. The eels caught during the period are called Pungcheon Eel. As a specialty of Gochang, it is sweet and tasty and brings down cholesterol levels along with mountain berry wine. It is rich in vitamin E, effective in preventing sclerosis of the arteries, cancer, and aging, as well as recovering from fatigue.
[Learn more]Source : Gochang-gun